نه فقط تاج دیگران هم خسارت بدهند/ پيدا كنيد «ب. ز» را !
به گزارش روزنامه شرق، بعد از افتضاح محکومیت فدراسیون فوتبال ایران به پرداخت شش میلیون و ۱۳۷ هزار یورو، معادل ۱۴۰ میلیارد تومان به مارک ویلموتس ، مربی چندماهه فوتبال ایران، می گویند باید مهدی تاج که این قرارداد را امضا کرده است ، این پول را بپردازد. این قرارداد هزار و یک مسئله دارد و پر از اشتباه است.
هیچ مدیر متعهد و آگاهی چنین قراردادی را امضا نمی کند که فقط برخی اشکالاتش این باشد که مربی پروازی باشد، به راحتی بتواند خودش برود، هروقت خواست بیاید، حق فسخ راحت قرارداد را داشته باشد، حتی با وجود اینکه خودش استعفا داده باز هم بتواند غرامت بگیرد و… و پول بیشتر درآورد.وقتی چنین رأی سنگینی صادر شده است، یعنی قرارداد جای دفاع برای ایران نداشته است. هیچ متخصص درست و حسابی حقوق قراردادها چنین شرایطی را تأیید نمی کند. به هرحال بی کفایتی های مربوط به این قرارداد که مهدی تاج پذیرفته و امضا کرده، آشکار است.در ظرایف حقوقی این بحث که رئیس سابق فدراسیون فوتبال چگونه مسئول جبران خسارت ناشی از محکومیت ۱۴۰ میلیاردی ایران در فیفاست، فعلاً وارد نمی شوم. اما نمی توان این مسئولیت را فقط برای او به اجرا درآورد. به سایر محیط های فوتبالی و غیرفوتبالی هم باید توجه کرد.
۱- ماجراهای فدراسیون فوتبال فقط همین یک پرونده نیست. چندین پرونده دیگر وجود دارد که در آنها فدراسیون محکوم شده است. در تمام آن پرونده ها هم مشکل مدیریتی و حقوقی فراوان وجود داشته است. حالا ارزش ریالی پرونده ویلموتس به دلیل افزایش نرخ برابری ارز به عدد شگفت آور ۱۴۰ میلیارد رسیده است. اگر این رأی مثلا شش- هفت ماه پیش صادر می شد، معادل ریالی این محکومیت کمتر از اینها بود. اینکه مبلغ محکومیت ایران در پرونده ویلموتس به این حد چشمگیر است، نباید موجب شود سایر قراردادها و کارهای فدراسیون فوتبال زیر این خبر سنگین پنهان بماند و فراموش شود. مشکل بسیار عمیق تر و گسترده تر و بزرگ تر از پرونده ویلموتس است.
۲- فرایند انتخاب یک مربی و عقد قرارداد با او مدیریت کارهای آن مربی قطعاً یک کار فردی نیست. مسئولان دیگری در آن فدراسیون هم حضور دارند و در موردش تصمیم می گیرند، تکلیف آنها چه می شود؟ آیا آنها مبرا هستند؟ خیر.
۳- افتضاح قراردادهای خارجی در فوتبال ایران محدود به فدراسیون فوتبال نیست. در همه این سال ها اوضاع باشگاه ها هم از این جهت خراب است. خیلی از حدود ۵۰ پرونده که الان علیه ایران جریان دارد و نیز در پرونده های قبلی که با محکومیت ایران خاتمه یافته است، محصول مدیریت های ناشایست در باشگاه هاست. این خرابی در سیستم حاکم بر فوتبال ایران است. این پرونده ها آبروی کشور را در سطح بین المللی به بازی گرفته اند. بدون کشف حقیقت در عملکرد قراردادهای خارجی باشگاه ها، کشف حقیقت در مورد عملکرد فدراسیون در قراردادهای خارجی به جایی نخواهد رسید. آنها را چه می کنید؟ اگر با آنها هم مثل مهدی تاج برخورد نشود.
۴- اگر مدیری سبب بروز خسارت به اموال عمومی می شود باید مسئولیت داشته باشد و جبران خسارت کند. مدیریت رایج در ایران تقریباً هیچ مسئولیتی برای مدیرانی قائل نیست که براثر ناشایستگی و رعایت نکردن ضوابط و اصول و قواعد حرفه ای و« تقصیر» اموال عمومی را مضمحل می کنند و باعث خسارت عمومی می شوند. می آیند، زیان می زنند، می روند. تقریباً کمتر عرصه مدیریتی در ایران وجود دارد که در آنها مدیرانی با بی کفایتی قراردادهای زیانباری امضا نکرده باشند که منجر به زیان های سنگین مالی به اموال عمومی یا حتی محکومیت در محاکم داخلی یا خارجی نشده باشد. سودهای رانتی و غیررانتی مدیریتش را می برند، مسئولیت حقوقی و حتی اخلاقی هم نمی پذیرند. بخش بزرگی از مشکلات اقتصادی ایران محصول عملکرد همین نوع مدیران است. در این موارد خسارات وارده به اموال عمومی را مدیرانی باید بدهند که با عدول از اصول و ضوابط و نظامات سبب این زیان های خانمان برانداز شده اند. از وزارتخانه ها و شهرداری ها تا شرکت های دولتی و هزارجای دیگر….
این کار را بکنید؛ از قرارداد ویلموتس با فدراسیون فوتبال و مهدی تاج شروع کنید و در بقیه موارد ورزشی و غیرورزشی پیش بروید.
پيدا كنيد «ب. ز» را
به گزارش روزنامه اعتماد، اميد نمازي، مربي سابق تيم ملي و دستيار كارلوس كيروش ميگويد: بهروز زنجاني ملقب به بروس يا «ب. ز» فوتبال توسط من به كيروش معرفي شد و بعدها جاي مرا گرفت و موجبات جداييام را از تيم ملي فراهم كرد.
حساسيتها در مورد بهروز زنجاني ابتدا زماني بالا گرفت كه نامش در پرونده ويلموتس به ميان آمد. اما اينكه دقيقا او چه كسي است و چه نقشي در اين قرارداد داشته هنوز شفاف نشده است. تصاويري كه از زنجاني در رسانهها وجود دارد، او را جواني بين ۳۰ تا ۴۰ سال نشان ميدهد كه معمولا در بكگراند تصاويري از تيم ملي يا كيروش يا تاج با ويلموتس قرار دارد. برخي رسانهها ميگويند، او فرزند يكي از تاجران بزرگ قند و شكر است و چند سالي است در خارج از كشور زندگي ميكند. او پيش از مقدماتي جام جهاني ۲۰۱۴ به تيم ملي نزديك شد و بعد از گذشت ۶ سال همچنان اطراف تيم ملي به خصوص در مهمترين رويدادها ديده ميشود.
اميد نمازي ميگويد، زنجاني از دوستان من بود و بعد از اينكه گفت ميتواند به تيم ملي كمك كند و اسپانسر جور كند ما او را به كيروش معرفي كرديم. او هيچوقت پست مشخصي در تيم ملي نداشت و در نهايت دو تا اسپانسر معمولي معرفي كرد. طبق گفته مربي سابق تيم ملي برخلاف شايعات، زنجاني با مربيان و بازيكنان رابطه خاصي نداشت و صرفا به عنوان يك هوادار آنها را ميشناخت.
در مقابل اظهارات واضح اميد نمازي ساير كساني كه با بهروز زنجاني در ارتباط بودهاند، حرفهاي ضدونقيضي از نوع ارتباطشان با زنجاني و نقش او در فدراسيون فوتبال ميگويند. اولين نفر كارلوس كيروش است. زنجاني بارها در كنار كيروش ديده شده و حتي در سفر او به روسيه پيش از جام جهاني ۲۰۱۸ براي ديدن بازي روستوف و منچستريونايتد سرمربي تيم ملي را همراهي كرد. با اين حال كيروش بعدها در مصاحبه با همشهري، دوستي و ارتباطش را با زنجاني بهطور كامل تكذيب كرد و اين را ساخته «ذهنهاي مريض» دانست. اميد نمازي در مورد رابطه كيروش با زنجاني ميگويد يك بار در اردوي تيم ملي با زنجاني درگير شدم و كيروش به جاي اينكه طرف من كه دستيارش بودم را بگيرد، طرف زنجاني را گرفت!
مهدي تاج دومين نفري است كه ارتباطش با زنجاني در هالهاي از ابهام قرار دارد. رييس سابق فدراسيون فوتبال وقتي با اين سوال مواجه شد كه نقش زنجاني يا افرادي نظير او در قرارداد ويلموتس چه بوده گفت هيچ شخص ثالثي در انعقاد اين قرارداد نقشي نداشته است.
با اين حال تاج در توجيه اينكه پس زنجاني در سفر شما به بروكسل چه نقشي بازي ميكرده، ادعاي عجيبي مطرح كرد وگفت او نقش مترجم را داشت. او چون ويزاي شنگن داشت و به راحتي ميتوانسته در اروپا رفتوآمد كند از او كمك گرفتيم. در حالي كه قطعا سفارت ايران در بلژيك بهترين مترجمهاي ممكن براي برقراري ارتباط يك ايراني با يك فرد بلژيكي در اختيار دارد. مساله آنجايي عجيبتر ميشود كه بدانيم، زنجاني حتي در جلسهاي كه رييس فدراسيون فوتبال با وزير ورزش داشت هم شركت كرده بوده.
احسان قاضيزادههاشمي، نماينده مجلس چندي پيش اين افشاگري را انجام داد و به اين ترتيب وزارت ورزش را نيز به نوعي با زنجاني مرتبط كرد. اما در برنامه دوشنبه شب فوتبال برتر مهدي علينژاد، معاون وزير ورزش در پاسخ به اين سوال كه آيا شما با زنجاني ملاقات داشتهايد، گفت:«خير! ما رييس فدراسيون را دعوت كرده بوديم اما وقتي آنها آمدند ديديم كه شخص ديگري هم همراهشان بوده كه بعدا فهميديم بهروز زنجاني است. او جزو مدعوين نبوده است.» اينجا دو سوال پيش ميآيد: اولين سوال از مهدي تاج است كه بايد پاسخ بدهد آيا در جلسه با وزير ورزش هم نياز به مترجم داشته است؟ و سوال دوم از وزارت ورزش است كه بايد جواب بدهند آيا شما اجازه ميدهيد هر شخصي بدون دعوت در جلسات مهم شما حاضر شود؟
هنگامي كه نقش مركز فرهنگي ايران و هلند در عقد قرارداد با ويلموتس مطرح شد، مازيار تشكريتيمجاني موسس و مديرعامل اين موسسه بيانيهاي صادر كرد و گفت ما طي نامهاي رسمي به وزارت ورزش دو گزينه از جمله ويلموتس را معرفي و اعلام آمادگي كرديم كه ميزبان نشستها باشيم و هماهنگيهاي لازم را صورت دهيم. تيمجاني در ادامه ميگويد با اين حال جوابي به نامه ما داده نشد تا اينكه در رسانهها ديديم، فدراسيون فوتبال ايران با ويلموتس قراردادي حيرتانگيز و باورنكردني بسته است. از بيانيه تيمجاني چنين برميآيد كه يك نفر آنها را دور زده است.
با توجه به شواهد و قرائن و همراهي هميشگي زنجاني با تاج و همكارانش بعيد نيست كه همين فرد مرموز قبل از تيمجاني پيشدستي كرده باشد و نقش واسطه را بين ويلموتس و فدراسيون فوتبال بازي كرده باشد. بدون شك تغيير قيمت دستمزد سالانه ويلموتس از چند صد هزار دلار به بيش از دو ميلييون دلار در سال هم دستپخت همين شخص بوده است.
از ديگر نكات ابهامبرانگيز قرارداد ويلموتس، ادعاي اين سرمربي بلژيكي در مورد دست بردن در متن قراردادش است. يكي از مفاد شكايت ويلموتس از فدراسيون فوتبال اين بود كه قراردادي كه در تهران امضا كرده با قراردادي كه توافق كرده بودند، مغايرت داشته و فدراسيون فوتبال ايران سرش كلاه گذاشته است. تاج اين موضوع را تكذيب و تلاش كرد آن را يك شوخي جلوه دهد. اما بايد بدانيم كه در همين قرارداد پرانتزي وارد شد(or certain fee) كه به موجب آن ايران محكوم به پرداخت غرامت شد. با اين حال هيچكس مسووليت وارد شدن اين پرانتز را بر عهده نگرفت و معلوم نيست اين پرانتز از كجا وارد متن قرارداد شده است. شاهمنصوري وكيل فدراسيون ميگويد، نميداند اين پرانتز چطور به بند فسخ قرارداد اضافه شده و علينژاد معاون وزير ورزش هم ميگويد، پيشنهاد پرداخت ۳ ماه حقوق در صورت فسخ توسط فدراسيون را وزير پيشنهاد داده اما در مورد آن پرانتز اطلاعي ندارد. طبق برخي شنيدهها بهروز زنجاني بعد از توافقات اوليه با ويلموتس هنگامي كه در تهران حضور داشته و قبل از امضاي قرارداد تلاش داشته به متن قرارداد دسترسي پيدا كند.
برخي از نهادهاي نظارتي در حال بررسي ارتباط بين زنجاني با شبكههاي دلالي در فوتبال اروپا هستند. از زماني كه نام زنجاني در رسانهها مطرح شده اين فرد هيچ واكنشي نشان نداده و حتي معلوم نيست كجاست. كسي كه لااقل با اسم واقعياش هيچ اكانتي هم در شبكههاي اجتماعي ندارد!
نظرات کاربران